Сімейство узкоротих


Про сімействі узкоротих ми теж скажемо коротко. Це сімейство охоплює собою все ті неподвіжногрудие форми, позбавлені зубів на верхній щелепі, у яких поперечні відростки крижового хребця розширені. Узкоротих ведуть різноманітний спосіб життя, будучи позбавлені однієї тільки здатності лазити; відомі форми водяні, наземні, риє, звичайно ж це тварини, що живуть під землею. Вони водяться в Африці і на Мадагаскарі, в Ост-Індії, південному Китаї, в Новій Гвінеї і Америці. З 20 відомих родів 6 живуть в Америці, 3 в Африці, 2 на Мадагаскарі, 3 в Новій Гвінеї, 1 на Зондських островах, 6 в Індії і Бірмі і 1 водиться одночасно на Зондських островах і в Африці **.
* * В даний час до цього сімейства відносять 318 видів з 19 родів.
Інші види, маючи причіпні розширення на кінцях пальців передніх і задніх лап, в той же час не є деревними формами. Одна частина узкоротих, як уже було згадано вище, веде риє спосіб життя, і для цієї мети вони володіють сильними риючими знаряддями у вигляді рогового, лопатоподібних ступневого виросту на м'язистих, потужних, риють ногах. У видів, що риють рот незвичайно вузький і до цієї дивності ще додається часто мала величина голови, гостра морда і незграбне мешковидное тіло, в якому кінцівки як би ховаються в складках шкіри тулуба аж до ліктів і колін.Всі ці форми належать до тварин, що харчуються мурахами, точніше ж триматиме, яких вони або виривають, або ж ловлять вночі на вильоті. Більше половини всіх узкоротих виявляються тваринами нічними, що характеризуються вертикальними зіницями.
Африканські узкоротих, або короткоголових (Breviceps) y при належні до цього сімейства, характеризуються незграбністю свого тіла, причому в спокійному стані жаби ці нагадують м'ячик. У них надзвичайно сильно розвинений грудної пояс з парою сильних ключиць і парою надзвичайно розширених воронячих кісток. Їх барабанна перетинка прихована, а зіниця лежить горизонтально у вигляді яйцевидного овалу, щелепні і піднебінні зуби відсутні зовсім, мова у них довгасто-яйцеподібний, злегка приросли на всьому своєму протязі і не має задніх лопастевідних ріжків, які ми бачимо у наших водяних жаб. У хребті також є особливості. Спинний хребет, як це показав Станниуса, завдяки злиттю першого і другого, а так само дев'ятого і десятого хребців, складається тільки з восьми хребців. З цього роду відомі три види, які живуть в південно-західній, південній та південно-східній Африці.


Східноафриканський узкоротих (Breviceps mossambicus)
Східноафриканський узкоротих (Breviceps mossambicus), якого ми обираємо представником цього дивного роду, є надзвичайно оригінально складеної жабою, з дуже короткою головою, майже плоскою лицьовою частиною , з ледь видатним рилом, маленької ротової щілиною і дуже великими, спрямованими вперед очима. Кінцівки цієї жаби дуже короткі і ховаються з ліктів і колін в складках шкіри і тіла, як в мішку; але, незважаючи на це, кінцівки, мабуть, все ж складені міцно.На лапах задніх ніг знаходиться надзвичайно велика, гостро заточена по вільному краю, лопатоподібних мозоль. Від найближчих родичів цей вид відрізняється майже гладкою шкірою, яка має на спині брудну червоно-бурого, а з боків жовто-бурого забарвлення і може бути покрита одноколірними або різноманітними чорними плямами. Від очей донизу і назад завжди йде коса чорна смуга; велика чорна пляма на горлі прикрашає нижню частину тіла. Довжина тварини досягає 5 см.
Петерс, якому ми зобов'язані вивченням цього виду, зустрів цю дивну жабу в кінці грудня 1843 року на маленькому острові Мозамбік, де такі жаби повилезлі з землі під час дощу в величезних кількостях і потім так само швидко зникли . Вони здавалися безпорадними і не вміли стрибати, але рухалися, лише дуже повільно повзаючи. Пізніше Петерс знайшов цього узкоротих у Сена на Африканському континенті, а нові мандрівники добули його на річках Замбезі і Донда. Всі будову тварини - вузьке рило, форма довгого прирослих мови, повна відсутність зубів, довгий шлунковий мішок - з точністю призводять нас до висновку, що узкоротих харчується термітами, хоча безпосередніх спостережень про його спосіб життя ми поки не маємо.

Життя тварин. - М.: Державне видавництво географічної літератури. А. Брем. 1958.