Сімейство сумчасті мурахоїди


Сумчастий муравьед або намбат (Муrrпесоbius fasciatus), його називають також "мурашеед" ** , служить єдиним представником сімейства.
* * намбат в минулому був широко поширений по всій південній частині Австралії, в даний час зустрічається лише на крайньому південному заході материка. Природний ареал, мабуть, пов'язаний з наявністю термітів, які не тільки служать їжею, а й сприяють утворенню дупел, які використовуються в якості притулку. Включено до міжнародної Червоної книги як вид, що знаходиться під загрозою зникнення.
Тіло його довго, голова загострена, задні ноги чотирипалі, передні п'ятипалі; задні ноги трохи довші передніх, підошва не покриті волоссям, пальці розділені. Хвіст висячий, довгий і кудлатий. Самка не має сумки. На грудях знаходиться чудова і дуже складна заліза, що відкривається декількома протоками і властива обом статям. Зубна система тваринного надзвичайно багата. Число зубів більше, ніж у будь-якого іншого ссавця, за винятком Армаділло і деяких китоподібних. У муравьеда не менше 50-54 зубів. З обох сторін у верхній щелепі знаходяться по 4 різці, по 1 іклу, по 3 ложнокоренних зуба, по 5 істинно корінних; в нижній щелепі - по 3-4 різця, по 1 іклу, по 3 ложнокоренних зуба і по 5-6 істинно корінних.Мова довгий, тонкий, до кінця звужений, відрізняється абсолютно гладкою поверхнею і може витягуватися.
Мурашееда можна по справедливості вважати одним з найкрасивіших і привабливих на вигляд сумчастих. За величиною він дорівнює приблизно нашої звичайної білку. Довжина тіла близько 25 см, довжина хвоста близько 18 см. Тіло покрите густим хутром, голова коротка, хвіст, навпаки, довгий, покритий кошлатими волоссям чорного кольору. Під довгою, досить жорсткою остю лежить густий, короткий підшерсток, з боків верхньої губи стирчать вуса, під очима щетинистий волосся. Забарвлення дуже своєрідна. Вохристо-жовтий колір передньої і верхньої частини тіла здається світліше від домішки білого волосся; він поступово переходить в густий чорний колір, який покриває велику частину задньої половини тіла, але переривається білими або рудуватим поперечними смужками. Вся нижня частина жовтувато-біла, пах блідий чало-жовтий, ноги з зовнішньої сторони бліді буро-жовті, з внутрішньої сторони - білі. На голові чорне волосся в суміші з чало-жовтими і деякою кількістю білих виробляють бурувате забарвлення. Верхня сторона хвоста представляє грубу суміш блідо-жовтого і чорного кольору; нижня сторона його забарвлена ​​яскравим іржаво-рудим кольором. Ніс, губи і кігті чорного кольору. Підшерсток білувато-сірий.


Сумчастий муравьед (Myrmecohius fasciatus)
Незважаючи на таке різке розмежування квітів, тварина справляє приємне враження, яке ще більше збільшується, якщо доводиться бачити його в живому вигляді. Воно так само рухомо, як і вищеописані види. Якщо воно звертається до втечі, то досить швидко рухається дрібними стрибками, причому тримає хвіст абсолютно так само, як наша білка.Біжить мурашеед не дуже скоро, але його спритність і хитрість з надлишком винагороджують недолік швидкості. У лісі, не займане ще рукою людини, його улюбленому місцеперебування, він легко може сховатися або в дуплі дерева, або під корінням, або ж в ущелині скелі; такі притулку мурашеед вміє знайти навіть під час самого енергійного переслідування; він ховається в них з великою спритністю, і витягти його звідти дуже важко. Навіть дим, який підступна людина зазвичай використовує для того, щоб вигнати з нори сховалося тварина, не виробляє, кажуть, на мурашееда бажаного дії; у всякому разі, людина набагато раніше втомлюється від метушні при викурюванні, ніж дим, що утруднює дихання і отруйний повітря, почне діяти на мурашееда. Головна їжа мурашееда вказана вже в самій назві. Його знаходять переважно в таких лісових місцевостях, де зустрічаються у безлічі мурахи. Він, точнісінько, як мурахоїд, засовує мову в кишить купу мурах і потім, коли маса розлючених комах вчепиться в нього, щелепами швидко втягує його назад в рот. Кажуть, що, крім того, він їсть інших комах, іноді смолу, яка виступає на гілках евкаліптів, і навіть траву.
Число дитинчат коливається, кажуть, від 5 до 8 *.
* Самка приносить лише 4 дитинчат.

Життя тварин. - М.: Державне видавництво географічної літератури. А. Брем. 1958.